Kvalitná zrnková káva alebo ako ju skladovať?

Určite sa medzi vami nachádza relatívne veľké množstvo milovníkov a znalcov kvalitnej kávy. Ako takí určite viete, že kvalitná zrnková káva je veľmi náchylná na skladovanie. Nevhodné podmienky totiž dokážu pokaziť aj tie najlepšie zrná s jedinečnou chuťou i vôňou. Málokto si je však tohto problému vedomý, nieto aby väčšina ľudskej populácie vedela, akú kvalitnú zrnkovú kávu skladovať. Poďme si teda predstaviť, na čo si dať pozor.

Vlhkosť a pachy

Možno sa vám to bude zdať zvláštne, avšak kvalitná zrnková káva je veľmi náchylná na cudzie pachy a vlhkosť. Akonáhle totiž zrná navlhnú, rapídne sa zmenia ich fyzikálne vlastnosti, v dôsledku čoho bude ovplyvnená ich aróma i chuť. Rovnaký problém nastáva pri silnom pachu, ktorému je zrnková káva vystavená. Ten totiž môže úplne zničiť jedinečný aromatický prejav kolumbijskej kávy, na ktorom si väčšina spotrebiteľov zakladá.

Výkyvy teplôt

Problém pri skladovaní kávových zŕn predstavujú aj veľké výkyvy teplôt, ktorých by ste sa mali vyvarovať. Práve teplota zásadne ovplyvňuje čerstvosť kávy. Zvýšenie teploty má totiž negatívny vplyv na arómu a tiež oleje obsiahnuté v kávových zrnách. Na tento jav je najviac náchylná tmavá pražená káva, ktorá je pri nevhodnom skladovaní náchylná na žltnutie. Kvôli vlhkosti teda nie je vhodné kávu skladovať napríklad v chladničke, čomu by ste sa mali určite vyhnúť.

Pozor na svetlo

Slnečné žiarenie predstavuje pre kvalitnú zrnkovú kávu veľkého nepriateľa, ktorého však veľké množstvo ľudí podceňuje. Slnko totiž podporuje fotodegradáciu, ktorá urýchľuje proces rozkladu určitých látok obsiahnutých v kávových zrnách. Preto špecializovaný elektronický obchod odporúča skladovanie kávy na suchom a tmavom mieste, aby vám vydržala dlhšiu dobu čerstvá.

Skladovanie zrnkovej kávy je bohužiaľ chybne podceňované. Nevhodné podmienky totiž môžu negatívne ovplyvniť chuť kávy, čo určite nikto z vás nechce.

pr článek

Další články autora