Home Magazín Chcete domáci bylinkový ocot

Chcete domáci bylinkový ocot

0

Doslova pár minút práce, pri ktorej môžeme byť ľahko kreatívni aj mierne blázniví, čo sa kombináciou surovín týka. Trocha tej trpezlivosti bude rovnako potrebná, ale výsledkom je dokonalá chuť šitá nám priamo na mieru. Vôňa, ktorá je omamná. A zdravie prinášajúci produkt, ktorý nikde nekúpite, pretože domáci je vždy najviac. A to všetko je doplnené radosťou z dobre vykonanej práce. Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú, použiť môžeme doslova všetko, čo nám naša záhradka a kuchyňa ponúka. Ale vezmeme si to pekne poporiadku.

1.) Aký ocot použiť?
Na výrobu nepoužívajte klasický biely ocot. Je príliš výrazný a nezdravý. Ten si nechajte na sterilizáciu zeleniny. Siahnite radšej po vínnom (a je jedno, za zvolíte biely alebo červený), a ešte lepšie jablčnom octe, ktorý je najvhodnejší, a to nielen pre svoje chuťové vlastnosti, ale aj pre veľmi priaznivý vplyv na naše zdravie. Je známy predovšetkým svojou schopnosťou znižovať cholesterol v krvi. Má celkovo pozitívne účinky na metabolizmus, pomáha s odbúravaním tukov v tele a je bohatý na draslík.

2.) Ako postupovať?
Čerstvé bylinky dôkladne umyjeme vodou, dobre osušíme a pokrájame na menšie časti, aby sa z nich aromatické látky lepšie uvoľňovali. Vložíme ich do pripravenej nádoby, zalejeme octom a fľašu uzavrieme. Takto necháme lúhovať po dobu dvoch týždňov až jedného mesiaca, najlepšie v tme a chlade. Počas tejto doby fľašu niekoľkokrát pretrepeme. Nakoniec ocot precedíme cez jemné plátno, nalejeme do riadne vymytých pohárov a dobre uzavrieme.

3.) Ako skladovať?
Domáci bylinkový ocot by sme mali skladovať v chladnejšej miestnosti, najlepšie na temnom mieste.

4.) Aké prísady je možné použiť?
Zjednodušene sa dá povedať, že akékoľvek čerstvé alebo sušené bylinky a korenie. Guľôčky korenia, bobkový list, čili papričky, klinčeky, estragón, borievka, rasca, nové korenie, horčičné semienka, cesnak, cibuľa, kôpor, ligurček, zelerová a petržlenová vňať, pažítka, medovka, tymian, oregano, šalvia pomarančová kôra a mnoho ďalšieho, nemožno vymenovať všetko. Miešať môžete podľa vlastnej fantázie. Čím väčšie množstvo byliniek a korenia, tým aromatickejší ocot bude.

5.) Základné pravidlo
Orientačné množstvo bylín na 500 ml octu je asi jedna hrsť pokrájaných čerstvých bylín, alebo 3-5 strúčikov prelisovaného či pokrájaného cesnaku, lyžička pepřových guličiek, 1 cibuľa na kolieska, 2-3 pokrájané feferónky.

V prípade, že by sa nám výsledná chuť zdala príliš silná, môžeme náš domáci bylinkový ocot vždy zriediť pri príprave pokrmov, buď octom neochuteným alebo čistou vodou.

Nalákali sme vás? Tak hurá do práce a podeľte sa s nami, aké kombinácie chutí ste si nakoniec zvolili.

Na záver je nutné tiež spomenúť, že pokiaľ použijeme krásne nazdobenú fľašu, do ktorej potom ocot prelejeme, získame tak aj vynikajúci jedlý darček, ktorý poteší každého labužníka.

Exit mobile version